Etkinlikler

21.02.2019

Değerli dostlar,

21.02.2019 günü, benim de üyesi bulunduğum TKYD’nin düzenlemiş olduğu “Değişim, denge, değer” temalı kurumsal yönetim zirvesine katıldım. Öncelikle, bu güzel organizasyonda emeği geçen, başta TKYD olmak üzere, tüm sponsorlara, konuşmacılara ve katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum.

Zirve öncesi ve kahve aralarında ülkemizin değerli yönetici ve işinsanları ile konuşma fırsatı yakaladım. Kurumsal yönetim, çok önemli bir konu, ülkemizin ekonomik değeri olan işletmelerimizin sürdürülebilir bir şekilde büyümeleri ve yaşamaları için uygulamaları gereken kuralların, süreçlerin, kültürün bütününü oluşturuyor. Ülkemizde kurumsallaşma çoğu zaman yanlış anlaşılıyor, danışmanlık yaptığım firmalarda, ilişki içinde bulunduğum firmalarda işverenlerle konuştuğumda ağırlıklı olarak kurumsallaşmanın işletmeleri hantallaştırdığı veya hakim ortağın gücünü yitireceği gibi korkular var. Bu korkuların hepsi yersizdir. Kurumsallaşma, işletmelerin sürdürülebilirliğinin garantisidir.

Bu konuda bizim gibi 25 yıla yakın, sanayinin içinde farklı sektörlerde, farklı firmalarda çalışmış, sektörlerin problemlerini bilen ve bu konularda destek olabilecek profesyonellere çok büyük görevler düşmektedir. İşletmelerin devamlılığı sadece işveren için değil toplumumuzun tüm katmanlarını ilgilendiren sosyoekonomik gelişimimiz ve refahımızın olmazsa olmazıdır.

Tüm işletmelerimizin, kurumsal yapıya kavuşması dileğiyle,

Saygılarımla,

Ufuk Saygın

25.12.2018

Değerli dostlar,

Salı günü, “Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi 2018” organizasyonuna katıldım. Öncelikle, bu güzel organizasyonda emeği geçen başta Turkuvaz medya grubu olmak üzere tüm sponsorlara teşekkür ediyorum.

Organizasyonda ağırlıklı olarak yeni fikirler ve bu fikirlerin ticarileşebilmesi için gerekli olan finans kaynaklarının çeşitleri üzerine konuşuldu. Organizasyon da bende özellikle sanayinin içinde 25 yıla yakın yaşadıklarımla, geleceğe ilişkin sanayinin ve ticaretin gideceğini düşündüğüm noktaları panelistlerle ve konuklarla paylaştım.

Robotların doktor olduğu, diş fırçasından hastalık tanısı yapabilecek analiz metotlarının geliştiği, otonom araçların olduğu, 3D yazıcılarla evlerin yapıldığı, arabaların yapıldığı, hatta canlı organizmaların yapıldığı bir çağa gidiyoruz.

Dördüncü sanayi devrimi, insansız fabrikaları getiriyor, yani girişimcilik için gerekli olan emek kavramı değişiyor. Teknoloji kavramı, kuantum bilgisi üzerine şekilleniyor. Gözle görülmeyen kuvvetler ve etkileşimi hayatımıza giriyor. Hammalzeme, nanoteknoloji boyutuna indirgeniyor. Örnek vermek gerekirse, akıllı hammalzemelerin hayatımıza gireceği yazılımla şekil değiştirebilecek, ürünleri düşünebiliyormusunuz? Sanayi, yani üretim kavramı ciddi bilgi gerektiren bir alana dönüşüyor. İşlevi, gözle görülmeyecek kadar anlaşılmaz ürünlerle dolu bir hayatımız olacak.

Kongrede, bilginin artık bu kadar özel olduğu ve ciddi çalışma gerektirdiği bir çağda paramızı ve emeğimizi nasıl doğru alanlara yöneltebileceğimiz ile ilgili konuştum. Ayrıca, sadece yeni girişimler değil, mevcut işletmelerimizin hali hazırda ürettiği ürünleri geliştirmeleri için gerekli olan sermayeyi de elde edebilmeleri için neler yapılabileceğini sordum.

Saygılarımla,

Ufuk Saygın

12.12.2018

Değerli dostlar,

Dün, “Türkiye’nin Yeni Hikayesi” ana temasıyla bu yıl yedincisi düzenlenen “TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi 2018” “Türkiye Hikayesinin Yeni Yapı Taşları” zirvesine katıldım. Etkinliğe katılımın yoğun olduğu günde, TC Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, SPK Başkanı Sayın Ali Fuat Taşkesenlioğlu gibi iş ve siyaset dünyasının önemli insanlarının konuşmalarını dinledim.

Toplantıda ülkemizin gelişimi ve sermaye piyasalarının gelişimine yönelik faaliyetler, yeni girişimcilik örnekleri konusunda bilgilendirmeler yapıldı.

Saygılarımla,

Ufuk Saygın

21.11.2018

Değerli dostlar,

Dün, önümüzdeki yıllarda değişen dünya ile beraber, değişen yönetim anlayışının analizinin yapıldığı bir toplantıya katıldım. HBR ile KPMG nin ortaklaşa düzenlediği toplantıda, 51 ülkeden yaklaşık 2000 CEO ile yapılan araştırma, değişim ve dönüşümü yönetmeye çalışan CEO’ların önümüzdeki dönemde üç konuda endişeleri olduğunu ortaya koyuyor. CEO lar, jeopolitik dalgalanma, siber risk ve jenerasyon değişimi konularında önlem almaya çalışıyorlar.

CEO lar, gelişen ve dijitalleşen Dünya’da siber güvenlik alanında sistemlerinin geliştirilmesi gerektiği konusunun kaçınılmaz olduğunu kabul ediyorlar. Ayrıca, yükselen korumacılık, bölgesellik ve ticaret savaşlarının Dünya ekonomisindeki etkilerinin neler olacağı ve buna karşı nasıl önlemler alacakları konusunda çalışıyorlar. Bir diğer konu ise, demografik değişimler. Dijital Dünya’nın çocukları olan Y kuşağının davranışları ve taleplerine olan adaptasyon önümüzdeki dönemde CEO ları en çok zorlayacak konularının başında geliyor.

Ayrıca, teknoloji çağında akıllı makineler ve yetenekli insanların birarada çalıştığı bir ekosistem kurmak, CEO ların öncelikleri arasında bulunuyor. Veri analizini önemseyen, CEO lar konu hakkında derinlemesine çalışmalar yapıyorlar.

Saygılarımla,

Ufuk Saygın

14.11.2018

Değerli dostlar,

Bu hafta güzel bir organizasyona katıldım. Ülkemizin sermaye piyasalarının durumu ve  gelişimi için neler yapılması gerektiği üzerine konuştuk. Kongre de ayrıca sermaye piyasası araçları ile ilgili olarak, aracı kurumların yetkililerinin güzel eğitimleri oldu. Her birine ayrıca teşekkür ediyorum.

Bizim gibi gelişmekte olan ve dış finansmana ihtiyacı olan ülkeler için sermaye çok önemli bir kavram, ülkemizde tasarrufun çok az olması sebebiyle, dış finansmana ihtiyacımız bulunmaktadır. Kongre de özellikle, yapay zekanın finans piyasaları üzerindeki etkileri ve geleceği de konuşuldu. Önümüzdeki yıllar, mühendislik te olduğu gibi, finansında robotlar tarafından yönetileceği bir dönem mi olacak acaba?

Saygılarımla,

Ufuk Saygın

25.10.2018

Değerli dostlar,

Dün, SAP nin düzenlemiş olduğu “SAP Now” isimli kongreye katıldım. HP ve Dell gibi SAP de özellikle akıllı sistemler üzerine geliştirmiş oldukları son uygulamaları anlattılar. Özellikle, SAP kullanıcısı firmaların SAP Leonardo sistemi ile yapmış oldukları sistemler etkileyici idi.

Bu vesile ile konferansı düzenleyen SAP Türkiye’ye teşekkür ediyorum.

Saygılarımla,

Ufuk Saygın

19.10.2018

Değerli dostlar,

Bu hafta Tüsiad ve Çin Federasyonunun ortaklaşa düzenlediği Kuşak & Yol projesinin İstanbul ayağının toplantısına katıldım. Öncelikle, bu güzel organizasyonda emeği geçen başta Sayın @Erol Bilecik, şahsında TÜSİAD ve tüm sponsorlara teşekkür ediyorum.

Panel esnasında ve verilen aralarda ülkemizin değerli sanayici, işinsanları, finans profesyonelleri ve diğer alanlardaki uzmanları ile sohbet etme fırsatı yakaladım. Kuşak & yol projesi kapsamında, tarihi ipek yolu ticaretinin nasıl tekrar canlanabileceği ve ülkemizin bu konuda ne gibi faaliyetlerde bulunabileceği üzerine tartıştık. Sözkonusu ticaret yolu üzerindeki ülkelerin demografik yapısı ve ticaret hacmi düşünüldüğünde önemli bir pazar ve partner olma durumu bulunmaktadır. Bu amaçla, hem ticaret, hem de karşılıklı olarak satınalmalar ve yeni kurulan işletmeler, bu ülkelerin kalkınmasına vesile olacaktır.

Dünya tarihinde önemli yeri bulunan bu kadim medeniyetlerin zeki ve çalışkan insanlarının daha mutlu ve refah seviyesi içinde yaşamaları için hepimiz üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeliyiz.

AQUA Danışmanlık olarak, bu oluşuma tümden destek veriyoruz. Daha güzel yarınlar için daha çok çalışmalıyız.

İyi haftalar diliyorum,

Saygılarımla,

Ufuk Saygın

 

2.10.2018

Değerli dostlar,

Geçen hafta güzel bir etkinliğe katıldım. Yapay zeka, derin öğrenme, makine öğrenmesi, kendi kendine giden otomobiller, robotların bazı işleri devralması gibi konular üzerine konuştuk. Firmalar deneyimlerini anlattılar, özellikle yabancı uzmanların yorumları gerçekten çok etkileyici idi.

Etkinlik HP tarafından düzenlenmişti ve gayet başarılı idi. Hem Hp’ye hem de sponsorlara bu organizasyon için teşekkür ediyorum. Öyle bir dünyaya doğru hızla ilerliyoruz ki, bilinen herşeyin değişeceği, zihnimizdekilerin tahmin edileceği, alışkanlıklarımızın değişeceği bir geleceğe doğru gidiyoruz. Bu gelecek eskisi gibi değil, çok daha bilgi dolu, veri dolu, bu geleceğe adapte olmayan firmaların çok yaşayabileceklerini zannetmiyorum. Umarım firmalarımız, bu döneme kısa sürede adapte olup hazırlıksız yakalanmazlar. Çünkü, çok uzak bir zamandan bahsetmiyorum belki 10 yıl sonrayı anlatmaya çalışıyorum. Eskiden bilgiler belki yüzyıllarda değişirken, şimdi artık bu değişim 10 yıllara kadar düşmüş durumdadır.

Ülkemizde özellikle Kobi nitelikli çoğu firmada henüz ERP yokken, dünya zihnimizden geçeni tahmin etmeye çalışıyor. Bu gelişime ayak uydurmak zorundayız, yoksa çok zorlu günler bizi bekliyor.

İyi haftalar diliyorum,

Saygılarımla,

Ufuk Saygın

 

Değerli dostlar,

Bugün, yine güzel bir organizasyona katıldım. Tam da içinde bulunduğumuz günde ihtiyacımız olan, zor zamanlarda işimizi yönetmekle ilgili konuştuk. Tabi, çok konu var söylenebilecek ama ben farklı bir şey söyleyeceğim. Bugünlere nasıl geldik? Bugünün geleceği dünden belli idi, paranın kısılacağı belli idi. Peki biz bunun farkındamıydık? Ne gibi önlemler aldık? Bugünleri öngörebildik mi?

İşte gizem burada, zor zamanlarda işimizi yönetebilmenin gizemi burada yatıyor. Eğer iyi, bilgili, öngörülü, global konjonktürü bilen, yöneticileriniz var ise, bugünler için önlemler alınmıştır. Bu da ancak kurumsal altyapısı kuvvetli firmalarda geçerli oluyor. Bizim gibi, sanayisinin çok büyük bir kısmı patron egemen yönetilen şirketlerde maalesef bu gerçekleşmiyor. Çünkü, patronlar egoları sebebiyle, yöneticilerinden kendilerini üstün görüyorlar. Herşeyi kendilerinin en iyi bildiğini düşünüyorlar. Yöneticilerinin uyarılarını dikkate almıyorlar. Ve sonucunda, adeta kanserin son evresine gelmiş insanlar gibi ne yapacaklarını, nasıl kurtulacaklarını düşünüyorlar. Bununda bedeli maalesef çok ağır oluyor.

Bugünlerden ders almalıyız. Bu vesile ile bu organizasyonu tertipleyen Mentoro platformuna teşekkür ediyorum.

Saygılarımla,

Ufuk Saygın

30.05.2018

Değerli dostlar,

Dün yine güzel bir seminere katıldım. Seminerin ismi “Kurumsal raporlamada Entegre raporlama ile değer yaratma” idi. Çok değerli konuşmacılarla ve katılımcılarla sohbet etme imkanı yakaladım.

Seminer, şirketlerin raporlamalarında standart mali tabloların dışında bazı verilerin raporlaması ile ilgilidir. Derneğin amacı web sitesinde şöyle anlatılıyor.

“Entegre rapor, bir kuruluşun içinde yer aldığı dış çevre bağlamında stratejisi, yönetimi, performansı ve gelecekten beklentilerinin kısa, orta ve uzun vadede nasıl değer yarattığının kısa ve öz bir iletişimidir.

Şirket faaliyetinin önemli finans ve sürdürülebilirlik meseleleri arasındaki bağlantıyı ve sürdürülebilirlik meselelerinin değer yaratımını devam ettirmek üzere uzun vadeli stratejiyle nasıl bütünleştirildiğini net olarak ifade ettiği bir rapordur.” (Mervyn King).

Entegre raporlama kuruluşun mevcut raporlarında yer alan en önemli bilgileri bir araya getirirken bunların birbirleriyle bağlantısını kurar, bunların kuruluşun bugün ve gelecekte değer yaratmasına nasıl etki ettiğini anlatır.’ (Aras&Sarıoğlu TÜSİAD 2015)

Entegre Raporlama:

  • Finansal rapor kullanıcılarına sunulan bilginin kalitesini artırmayı
  • Kurumsal raporlamaya daha bütüncül ve verimli bir yaklaşım getirmeyi
  • Sermayenin geniş bir tabanı (finans, üretilmiş, fikri, insan kaynağı, sosyal, ilişkisel ve doğal) için hesap verebilirlik ve yönetilebilirlik öğelerini güçlendirmeyi
  • Kısa, orta ve uzun vadeli değer yaratılmasını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.”

 

Daha fazla detay öğrenmek isteyen arkadaşlarımın derneğin aşağıda vereceğim web sitesinden bilgi alabilirler.

http://www.entegreraporlamatr.org

4.05.2018

Değerli dostlar,

Dün, İstanbul Finans Enstitüsünün düzenlemiş olduğu “İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Birleşme Bütünleşme 2018” panelinde idim. İstanbul’un uluslararası finans merkezi olma yolunda yapılması gerekenler, hukuki altyapı, sermaye piyasaları derinliği ve çeşitliliği, kanuni mevzuatların durumu, BIST’in dünya sıralamasındaki yeri, Türkiye Varlık fonu, Faizsiz finansman gibi çok faydalı konular üzerinde, değerli katılımcılar ve konuşmacılarla sohbet etme fırsatı buldum.

Bu vesile ile bu güzel panelin düzenlenmesinde emeği geçen başta İFE enstitüsü Başkanı Çetin Altay ve yönetici ortağı Mert Yılmaz  olmak üzere tüm yetkililerine teşekkür ediyorum. Ayrıca, bu panelin oluşumunda sponsor olan Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu, TOKİ ve Emlak Konut kuruluşlarına da ayrıca teşekkür ediyorum.

Umarım önümüzdeki yıllarda İstanbul, Dünya’nın önde gelen finans merkezlerinden biri olarak ülkemize fayda sağlar.

Saygılarımla,

Ufuk Saygın

Aqua Danışmanlık

02.05.2018

Değerli dostlar,

Dün, Türkiye Bilişim Derneğinin düzenlediği, KOBİ18 1. Istanbul Kobiler ve Bilişim kongresinde idim. Dijital dönüşüm, Yalın dönüşüm, Endüstri 4.0, Robotlar, Bilişim güvenliği, Model fabrikalar, verimlilik arttırma, geleceğin dünyası gibi çok faydalı konular üzerinde, değerli katılımcılar ve konuşmacılarla sohbet etme fırsatı buldum.

Bu vesile ile bu güzel kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen tüm TBD yetkililerine teşekkür ediyorum. Ayrıca, bu kongrenin oluşumunda sponsor olan TC Ekonomi Bakanlığı, TC Bilim ve Sanayi Bakanlığı, TC Kalkınma Bakanlığı Kalder, Pagder, TİM, TBD, İSO, İTO, Kosgeb, Abas, Aselsan, Logo gibi kuruluşlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Umarım önümüzdeki yıllarda, sektör oyuncuları olarak, hepimizin katkılarıyla işletmelerimiz daha verimli, ülkemiz daha kalkınmış bir toplum olur.

Saygılarımla,

Ufuk Saygın